4. Harmonikus krumpli

2015/04/15. - írta: GzKk

Az előző elmélkedéseinkből tudjuk már, hogy krumpli nem mozoghat szabályos körpályán, mert ekkor a rá ható erőknek túl gyorsan kellene irányt váltaniuk, ami a gyakorlatban nem megvalósítható. Próbáljunk tehát krumplinak találni egy olyan mozgáspályát, amin az erők nem ugrásszerűen, hanem folyamatosan változnak. Az erők lehetnek állandóak is, azonban ezt nem nevezhetjük igazi síelésnek (lásd előző az bejegyzések megfontolásait), hiszen pont az ívek hiányoznak belőle.

Amit mi keresünk az egy valamilyen harmonikus pálya, amin haladva az erők is harmonikus módon változnak. Ez akkor lehetséges, ha krumpli mozgásának leírására szolgáló minden fizikai jellemző szintén harmonikus módon, minél simább görbe mentén változik. A görbét amit keresünk nem túl meglepő módon valóban harmonikus függvénynek hívják. Harmonikus függvényből több lehetséges (matematikai nevén szinusz, vagy koszinusz), nekünk bármelyik megteszi ezért a következőkben nem is fogom konkrétan megnevezni, a mondanivaló szempontjából elegendő számunkra a harmonikus függvény kifejezés.

A harmonikus függvénynek a következő, fontos tulajdonságai vannak:

- Folyamatosan változik, amely azt jelenti, hogy krumpli semelyik fizikai jellemzőjében (pozíció, sebesség, gyorsulás, pályán tartó erő) nincs hirtelen ugrás, vagy változás. Ez volt a pálya kiválasztásának egyik feltétele.

- Görbülete az ívek csúcspontján a legnagyobb, tehát itt éri krumplit a legnagyobb sebességre merőleges erő. Ezt bármelyik haladó síelő -  visszaemlékezve egy jól sikerült ívre - alá tudja támasztani. Ekkor a legnagyobb krumpli sílécének élszöge.

- Két ív között van egy pillanat, amikor nem hat oldalirányú erő, tehát krumpli síléce a talpán van. (Egyelőre nem foglalkozunk azzal, hogy meredek sípályán a gravitációnak is van ilyen irányú komponense.)

 - A fentiek következménye, de igen fontos megállapítás, hogy harmonikus pályán haladva krumpli sílécének élszöge szintén folyamatos módon, hirtelen ugrások nélkül változik.

Krumpli segítségével találtunk tehát egy olyan pályagörbét, amelyen haladva jobban leírhatók azok az erők, amit a síelés közben tapasztalunk. Tapasztalati tény, hogy ezt a gondolatot megfordítva és síelés közben harmonikus mozgásra és pályagörbére törekedve nagyobb kanyarerőket, így kisebb görbületű íveket tudunk kialakítani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sidinamika.blog.hu/api/trackback/id/tr637353668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása