2. Olyan kicsi krumplik vagyunk

2015/03/24. - írta: GzKk

A fizikában a modellezés nem más, mint a valóság valamilyen egyszerűsített leképezése. Az egyszerűsítés mértéke természetesen lehet eltérő, de tökéletes modell soha nem létezik (ez bizonyítható). Egy modellt akkor használunk megfelelően, ha tisztában vagyunk a korlátaival és nem lépjük túl azokat.

A krumpli modellnél nem találunk egyszerűbbet, tehát érdemes ezzel kezdeni. A fizikusok ezt egy tömegpontos modellnek neveznék, de szerencsére mi nem vagyunk azok, tehát maradjunk a krumplinál. A mi krumplink - a fenti ábra csak illusztráció, a fizikai modellt nem pontosan tükrözi -  előre, illetve oldalra tud elmozdulni, egyébként mindig a sípályán marad, nem ugrat, ugrál, guggol, bukfencezik, csak csúszik, amerre a léce is megy, tehát két szabadságfokkal rendelkezik. 

Ha megkérdezzük krumplit, legszívesebben egy egyenes vonalon lecsúszna a völgybe, ezt meg is teheti, hiszen a gravitáció és a lejtőn ébredő kényszererő eredője arra gyorsítja. Ez ugye nem lenne igazi síelés ahhoz, hogy kanyarodjon ki kell térítenünk az egyenes vonalból, amit úgy tehetünk meg, hogy az aktuális sebességére merőleges erőt közlünk vele.

Ha a kitérítő erő állandó lenne (iránya mindig merőleges krumpli sebességére), krumpli körpályán mozogna, mondjuk balra. Ez már kicsit közelebb áll a síeléshez, annyit kell csak tenni, hogy megfordítjuk az erő irányát és és indítja a következő ívet jobbra.

A nagy kérdés, hogy hogyan lehet vele ezt az erőt közölni, sajnos sílécek segítségével a fenti módon sehogy. Ha mégis sikerülne szegény krumpli úgy érezné, hogy minden kanyarban durván felpofozzák, hiszen a kanyarerő iránya minden átmenet nélkül, hirtelen változik meg. Az egyik pillanatban még balra lökné valaki, aztán a következőben már jobbra.

Szükség van tehát valamilyen átmenetre a két egymással teljesen ellentétes szakasz között, legjobb lenne a folyamatos változás. Ezt krumpli is harmonikus mozgásnak érezné és kívülről is annak tűnne.

Krumpli tehát abban segíthet nekünk, hogy belássuk, a síelő (legalábbis a tömegközéppontja) nem haladhat állandó sugarú körpályán, ehelyett valamilyen harmonikus leírást kell keresnünk a mozgására. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sidinamika.blog.hu/api/trackback/id/tr447299989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása